Det er vår på 18-trikken til Ljabru, og solen skinner gjennom de store vinduene dagen før 17. mai. Jeg åpner Ruters billettapp idet jeg går på trikken. Standard betalingsmåte i appen er, litt tilfeldig, satt til Vipps. Et innfall etter å ha sett en kampanje om samarbeidet mellom Ruter og Vipps da dette ble lansert for noen år siden.
Fra Ruter-appen blir jeg sendt videre til Vipps der jeg godkjenner 36 kroner ved hjelp av fingeravtrykk, humrer fornøyd for meg selv over bruk av ny og tidsbesparende teknologi, før jeg havner hos Ruter igjen.
Etter det forsvinner jeg inn i min egen mobilboble. Neste gang jeg ser opp, står det en kontrollør foran meg som gjerne vil se min billett.
Hvor har billetten blitt av?
Du skjønner sikkert hvor dette bærer hen, for jeg har plutselig ingen å vise frem. Jeg stortrer frem at det må være en feil og trykker febrilsk på mobilen. Kontrolløren ser skeptisk på meg, sukker tungt og setter seg ned i setet ved siden av. Jeg forsøker å vise hva som har skjedd og gjennomfører billettkjøp-prosessen et par ganger til.
– Du må ikke finne på å bruke Vipps, sier kontrolløren plutselig og rister oppgitt på hodet.
– Jeg tenkte at dette måtte være greit da dere selv tilbyr det i appen?, spør jeg enda mer forvirret.
– Nei, her må du tenke selv altså. Du må jo skjønne at Vipps ikke er noen godt alternativ, kommenterer vedkommende og ber om legitimasjon.
Jeg, en tyv
I dette øyeblikket får jeg det som virker som en innmari god idé. Jeg sjekker kontoen i nettbanken på mobilen. Der! Stolt viser jeg frem en rekke oppføringer på 36 kroner merket “Ruter” den dagen og tenker at saken nå er løst.
– Nei, dette teller ikke. Vi reserverer bare beløpene, så blir de tilbakebetalt i løpet av noen dager, sier kontrolløren uinteressert, mens han studerer bildet på førerkortet mitt.
Til slutt slipper jeg unna med en advarsel, da kjøpshistorikken tross alt viser at jeg nokså trofast kjøper trikkebillett. Idet jeg går av kommer følgende kommentar:
– Du går vel ikke inn i butikken, tar med deg et brød og går ut uten å betale?
Argumentet fremføres med en tålmodig og pedagogisk stemme, neppe den første eller siste gangen denne vårdagen. Det er en sammenlikning som er enkel å forstå og relatere seg til, men den stemmer da vitterlig ikke.
Det kjennes nemlig som å gå inn på Jacobs på Holtet, kjøpe et brød, for så å måtte betale for en full middag på Ekebergrestauranten i tillegg fordi bankterminalen streiker.
Vanskelig å få oversikt
Det er dessuten et annet og langt viktigere poeng her – tiden for de enkle og ukompliserte betalingene er i mange tilfeller forbi.
Vi handler stadig mer på og via nett. De fleste betalingstransaksjonene foregår digitalt. I tillegg har det også dukket opp svært mange tjenester for prissammenligning, booking og ja, nettopp betaling.
I beste fall gjør alt dette det veldig mye enklere å være forbruker. Vi får bedre oversikt, kan sammenligne produktegenskaper og tilgjengelighet, og ikke minst finne frem til den laveste prisen.
Samtidig mister vi oversikten over hvordan det hele henger sammen. Hvor går pengene? Og hvem har egentlig ansvaret når noe går galt?
Jeg er helt sikker på at akkurat dette er en problemstilling som vil dukke opp mye mer fremover. For det er fremdeles noe veldig uforløst nettopp i skjæringspunktet mellom det digitale og det juridiske. Inni i dette krasjer våre forventinger til at alt skal flyte helt sømløst. Bare fungere uten at vi trenger å tenke noe på det.
Det handler om noe så grunnleggende som tillit. Tillit til at fakturaen som betales via en smart app faktisk blir betalt, hotellet som bookes blir reservert og billetten som kjøpes er gyldig når det gjelder.
De selskapene som vil komme seirende ut av dette er også de som evner å ta ansvar.
Svar fra Ruter Det stemmer at vi har noen problemer knyttet til det vi omtaler som avbrutte kjøp vi Vipps. Det er gjort en del systemendringer som skal rydde opp i feilene, men vi har fortsatt utfordringer med at det i enkelte tilfeller startes en betaling i Vipp uten at appen switcher tilbake til RuterBillett med en gyldig billett. Betalingen som startes i Vipps er en reservasjon. Det skjer derfor ikke at kunder faktisk overfører penger til Ruter uten å ha fått billett. Beløpet avsettes på kunden konto frem til vi opphever reservasjonen. Dette skjedde tidligere ved nattlige kjøringer som ryddet i reservasjoner som ikke var benyttet til gyldige billetter, men vi har nå endret rutinen slik at dette skal skje raskere etter kjøpsforsøket er gjennomført. Kunden er ansvarlig for å ha gyldig billett i Ruterappen når en går om bord, og det er dessverre ikke nok å kunne vise til at kjøp er forsøkt. Årsaken til dette er at det er mulig for kunden selv å avbryte kjøpsprosessen i Vipps, og at vi da ikke kan skille kundene bevist har stoppet prosessen fra de som har hatt problemer. Vi arbeider med å finne forbedringer i løsningen som skal eliminere problemet med brudd i kommunikasjonen mellom Vipps og RuterBillett, og dette har svært høy prioritet hos våre utviklere. Vipps står for over 30 % av betalingene i RuterBillett og har i snitt 35 000 transaksjoner pr. dag, og selv om denne feilen er alvorlig rammer den en svært liten andel av disse kundene. Det er derfor ikke grunnlag for å fraråde kundene å benytte Vipps. Svar fra Vipps Betalingstjenester må være til å stole på, og brukerne må vite at det fungerer i betalingsøyeblikket. Vi har jobbet tett sammen med Ruter for å løse problemene noen brukere har opplevd. Ved å oppdatere til ny versjon av Ruter-appen skal dette fungere mye bedre, men det er fortsatt noen brukere som fortsatt har den gamle versjonen. Derfor anbefaler vi alle å oppdatere til nyeste versjon av appen.
Bilde: Kjetil Ree/CC BY-SA 3.0