Bør vi frykte for jobbene våre ettersom roboter og kunstig intelligens inntar arbeidsmarkedet?
Dette spørsmålet har vært heftig debattert og forsket på de siste ti årene, med høyst ulike konklusjoner.
Fremtidstro og -frykt
Den alltid så frittalende Tesla-gründeren Elon Musk er en av dem som tidligere har gått ut og advart om at kunstig intelligens-systemene ikke er bare ute etter jobbene våre, men også verdensherredømme (i alle fall på sikt).
Andre mener at ny teknologi vil bidra til å skape flere og mer spennende jobber og en mer givende og enklere hverdag for de aller fleste av oss.
Det foreløpig siste vitenskapelige bidraget i denne diskusjonen kommer i en fersk rapport fra konsulentselskapet PwC.
Forsiktig balanse
Analytikerne har tatt for seg utviklingen av det britiske arbeidsmarkedet de neste 20 årene. De generelle konklusjonene er også overførbare til det norske arbeidsmarkedet.
Ifølge PwC vil teknologiske nyvinninger skape omtrent like mange arbeidsplasser som det vil forsvinne som følge av blant annet automatisering og effektivisering av arbeidsoppgaver.
Det vil si at ca. 20 prosent jobber kan bli borte til de to neste tiårene. Samtidig vil det oppstå et behov for omtrent like mange nye arbeidsplasser, mest sannsynlig i andre sektorer og innenfor andre profesjoner.
Vinnere og tapere
En jobb innen helse eller utdanning kan virke å være et trygt valg, ifølge rapporten. Det samme gjelder tekniske og vitenskapelige yrker.
Transport-, lager- og produksjonsbedrifter er derimot langt mer utsatt. Førerløse biler og mer eller mindre helautomatiske lager og fabrikker vil etterhvert redusere behovet for menneskelig arbeidskraft.
Obama-administrasjonen anslo for eksempel i 2016 at omkring 3,1 millioner amerikanere står i fare for å miste sine jobber i transportbransjen som følge av at selvkjørende biler etterhvert tar over veiene. Om de har en ny jobb å gå til er derimot veldig usikkert.
Hva kreves det av oss?
Nettopp dette er kjernen i noen av utfordringene vi står overfor. Selv om teknologiske nyvinninger og digitalisering vil uten tvil skape mange nye arbeidsplasser er det langt fra sikkert at de som plutselig står uten jobb har den nødvendige kompetansen eller kvalifikasjonene som arbeidslivet 2.0 krever.
Det samme kan overføres til de fleste av oss andre. Både arbeidssituasjonen og -oppgavene fremover vil påvirkes av en økt grad av digitalisering og automatisering. Nye og bedre verktøy, både digitalt og fysisk, nye måter å gjøre ting på og etterhvert også helt nye jobber.
Spørsmålet om robotene vil ta over jobbene har derfor en enda viktigere og langt mer konstruktiv oppfølger. Hva skal til for at vi, mennesker, henger med på fremtidens arbeidsliv de neste 20-30 årene?
Les også: