Hvert år bringer med seg mange nye ord og begrep. Noen av disse har eksistert i lang tid, men har plutselig blitt allemannseie. Andre er helt nye konstruksjoner, skapt for å forklare noe nytt som skjer eller presisere et eksisterende begrep som ikke lenger føles like dekkende eller nøyaktig.
Det ligger ofte mye spontan kreativitet og humor bak mange av disse nye ordene som dukker opp. Kanskje spesielt for ord som oppstår på nett, typisk Twitter, gjerne for å beskrive nettopp ulike nettfenomen.
Samtidig reflekterer mange av disse nye ordene de store hendelsene, følelsene eller stemningen i samfunnet der og da, som oppleves som såpass tydelig og felles at de fortjener et eget begrep.
Her er noen av ordene jeg har lagt merke til det siste året. Mange av disse er på engelsk, og selv om jeg er en stor tilhenger av å holde det norske språket levende, er en del av disse vanskelig å oversette uten at poenget forsvinner på veien. Bær over med meg eller enda bedre – kom med forslag til gode alternativer på norsk på Facebook!
Skrekk og gru fra nettdatingens verden
Du har sikkert fått med deg begrepene ghosting og orbiting tidligere (hvis ikke, finner du en forklaring i innlegget om nyord fra 2018). Disse stammer fra datingverden og beskriver rett og slett folk som oppfører seg dårlig mot andre. I seg selv ikke et nytt fenomen verken når man dater eller ellers, men som blir ekstra tydelig digitalt der man ikke lenger trenger å se den andre i øynene.
Nå byr datingappen Happn på en liste over potensielle stevnemøtetrender i 2020, referert av blant andre Daily Mail. Her er noen høydepunkter, eventuelt noe å se opp for hvis du har tenkt deg på date i løpet av året.
Å bli elsa
Ah, heller ikke Disney-prinsesser slipper unna å bli popkulturelle referanser. Uttrykket beskriver det å ha tett kontakt med noen som plutselig avbrytes og man hører ingenting mer fra vedkommende. Som å bli fryst ut altså. For de uinnvidde er Elsa én av hovedpersonene i Disney-tegnefilmene Frost.
Å ta en keanu
Når noen dukker opp med en noe uventet og kanskje til og med litt usannsynlig date eller kjæreste. Selvsagt oppkalt etter skuespilleren Keanu Reeves som tok en samlet kjendispresse på senga da han for første gang på ti år dukket opp hånd i hånd med ei ukjent kvinne på rød løper i fjor.
Jekyll-modus eller å bli helt jekyll
Boken «Dr. Jekyll og Mr. Hyde» er én av de mest kjente grøsserromanene gjennom tidene og handler om kampen mellom det gode og det onde i mennesket. Det lover derfor ikke godt når man velger å kalle opp et datingfenomen etter én av hovedpersonene i boka.
Ifølge Happn kan dette uttrykket brukes når man møter noen som virker tilsynelatende snille, greie og normale, men som etter å ha blitt avvist skifter personlighet helt og blir bare ubehagelige og kjipe.
Flatlining
Flat eller rett linje, som indikerer at hjerte har sluttet å slå på et EKG-apparat. Begrepet kan da også brukes for å beskrive en samtale som dør ut og som ingen helt vet hvordan de skal gjenopplive.
Dogfishing
Endelig en ganske søt og morsom greie. Dogfishing handler om å bruke bilder av kjæledyr, helst sitt egne, for å tiltrekke seg en date. Vil du bli med hjem og hilsen på valpen min, eller?
Må ikke forveksles med catfishing, et begrep som dukket opp på begynnelsen av 2010-tallet. Catfishing beskriver en langt mørkere trend, der noen utgir seg for å være en helt annen person på nett. Det skjer vanligvis ved hjelp av falske sosiale medier-profiler, der vedkommende ønsker å lure sine nye nettvenner eller -dater.
Hen og riksrettssak
Den amerikanske språkbibelen Merriam-Webster har også kjørt en årets ord-kåring. De har trukket frem they eller hen på norsk, som det viktigste eller mest toneangivende ordet i 2019. Det er et kjønnsnøytralt pronomen som kan brukes av alle som føler at de ikke passer inn i de gitte definisjonene av kjønn.
Som en god nummer to kommer begrepet impeach, som er vanskelig å oversette på norsk med bare ett ord. Det betyr å stilles eller bli stilt for riksrett, og har dukket opp stadig oftere det siste året i forbindelse med den amerikanske presidenten Donald Trump.
I forbindelse med riksretthøringen la jeg merke til et annet og morsomt begrep, nemlig italienske braggadocio. Det var USAs EU-ambassadør Gordon Sondland som brukte dette ordet for å forklare at han slettes ikke var noen skrytepave. Man kan i alle fall ikke beskylde Sondland for å være kulturignorant.
Begrepet stammer fra det engelske diktet Alvedronningen av Edmund Spenser som kom ut i slutten av 1500-tallet. Her er Braggadocio en ridder og eksemplifiserer det å være selvopptatt og forfengelig.
Klimakrise og flyskam
2019 har vært preget av en økende oppmerksomhet rundt klimarelaterte spørsmål, med Greta Thunberg i bresjen. Klimarelaterte ord preger også Oxford Dictionaries oversikt over ord og begrep som best kan beskrive året.
Det er ingen lystig liste å lese over, men det bør den heller ikke være – klimakrise, klimaangst, klimafornektelse og flyskam.
Da Språkrådet skulle kåre årets beste nyord i desember i fjor handlet det også om klima. Klimabrøl beskriver engasjementet rundt klimaspørsmål og global oppvarming. Dette har blant annet kommet til uttrykk gjennom store markeringer over hele verden, også i Norge. I likhet med flyskam i England, har også kjøttskam sneket seg med på den norske listen.
Det er for tidlig å si hvilke ord som vil prege dette året. Jeg tipper likevel at vi neppe slipper unna verken dating eller Trump i 2020. Noen som vil vedde imot?