Du følger vel Poptek på Instagram? 💪
– Du, beklager, vi har ringt litt forbi hverandre her. Jeg måtte bare være teknisk support her for én av trenerne våre først, forklarer PT og gründer Annema Refsnes energisk.
Klokken er så vidt passert lunsjtid. Mens de fleste av oss gjesper småtrøtt bak tastaturet, har Refsnes allerede rukket å holde to av av sine dagens tre treningstimer på den digitale treningsplattformen Naardic, som hun startet i fjor.
Test av Naardic: Lei hjemmegym og fravær av treningsmotivasjon? Dette er redningen
Interaktiv trening uansett hvor du er
Ideen om å lage en interaktiv treningstjeneste dukket opp allerede for flere år siden, ifølge Naardic-gründeren.
– Jeg har tidligere kjørt treningstimer på Facebook Live, blant annet på sommeren da mange av mine faste kunder er på ferie. Det ble raskt populært da en felles økt gjør det mye lettere både å få trent og gjennomføre treningsprogrammet, forteller hun og utdyper:
– Samtidig har jeg savnet mulighet for nettopp interaktivitet. Det å kunne se hva folk gjør, gi tilbakemeldinger og oppmuntringer underveis. Den kommunikasjonen og oppfølgingen er veldig verdifull, og noe som forsvinner hvis man bare følger en treningsvideo på YouTube. Da er det også veldig lett å hoppe av når det blir tungt eller kjedelig.
Flere treningsapper: Hadde all trening vært så gøy, hadde vi alle for lengst vært i knallform
Sosiale medier som rekrutteringskanal
Dette utgangspunktet ble også starten på Naardic. Et skikkelig familieprosjekt da Annemas mann, Arnulf, er seriegründer og driver utviklingsselskapet Agilis.
Da Norge ble stengt i mars i fjor fremskyndte de også sine planer om lansering. Treningstimene foregår enn så lenge over Zoom, mens ekteparet bygger en egen og tilpasset treningsplattform.
Annema, medgründerne Yngve Andersen og Ole Petter Hjelle, samt de andre trenerne bruker sine sosiale medier-kanaler aktivt for å nå ut til treningsinteresserte både i Norge og utlandet. En strategi som har vist seg å ha en god effekt.
– Da vi startet før sommeren i fjor, ville jeg sjekke om det var liv laga. Jeg brukte min Instagram som en salgskanal og håpet å få med en liten gjeng som ville være med og trene. I løpet av kort tid hadde vi 400 medlemmer.
I dag har tjenesten mer enn 2 500 medlemmer, og stadig flere treningsglade kommer til.
Med hele verden som lekeplass
Én av de største fordelene med digital trening er tilgangen på flinke fagpersoner man ikke ville kunne opplevd ellers. Jeg har for eksempel lenge hørt om Indigo Yubari, uten å ha hatt mulighet til å trene med ham. Gleden var derfor stor da jeg oppdaget at han kjører timer på Naardic. Ekstra bonus er det selvfølgelig at det er kettlebells, som jeg, som halvt russisk, er programmert til å elske.
Det samme gjelder treningsprofiler som Hedvig Bang-Førsund, som mange kjenner fra Instagram. Hun kjører timer flere ganger i uken for gravide og deg som nylig har fått barn.
Siden alt foregår digitalt er det heller ingen begrensninger på hvor instruktørene kan befinne seg. Amiram Eini, som har yoga- og bevegelsestimer, gjør det for eksempel fra Tel Aviv.
Naardic jobber, ifølge Annema, med å sikre seg flere internasjonale treningsprofiler.
– En trener som er bosatt i LA vil for eksempel være perfekt for å kjøre ettermiddags- og kveldstimer på grunn av tidsforskjellen, forteller hun.
Folkehelseperspektiv
Én av hovedtankene bak tjenesten er å gjøre trening mer tilgjengelig, også for dem som ikke nødvendigvis ville ha oppsøkt et fysisk treningssenter.
– 60+ er helt klart en slik gruppe. Å holde seg i aktivitet er svært viktig når man blir eldre, og det å kunne gjøre det hjemmefra med trygge og tilpassede timer kan utgjøre en stor forskjell, ikke minst psykisk, sier Refsnes og utdyper:
– Dette snakker vi mye om. Ole Petter Hjelle, som har vært med på å starte Naardic, er lege og en fantastisk engasjert og dyktig trener. Han ble så frustrert av å observere konsekvensene av inaktivitet hos sine pasienter at han begynte med trening for å få dem bedre.
Tjenesten har i dag timer flere ganger i uken for nettopp seniorene.
– Vår eldste kunde er 94 år og trener som bare det. Det synes jeg er skikkelig kult!
En rekke bedrifter har også oppdaget Naardic og investert i treningsmedlemskap til sine ansatte, med en en oppfordring om å trene også i løpet av arbeidsdagen. Naardic-gjengen kjører blant annet flere 5 minutter pausegym-timer i løpet av dagen.
Egen treningsplattform
I løpet av kort tid skal Naardic lansere en egenutviklet videoplattform for trening. En nyvinning er såkalte locker rooms. Her kan man invitere inn venner og være sosiale underveis i timene uten at trenerne eller de andre deltakerne hører det.
– Timene vil også bli liggende i opptak slik at man kan bli med selv om man ikke rakk å få det med seg da det gikk. Vi er også i dialog med flere fysiske treningssentre for å se på samarbeid, slik vi allerede har med Myhrens i Oslo. Her kan du sette deg på sykkelen eller romaskinen og bli med på en Naardic-time.
– Om det er noe som er umulig å få til på et digitalt treningssenter? Refsnes tenker seg om et lite øyeblikk før hun svarer:
– Svømming. Det kan bli litt vanskelig, selv om vi kunne kanskje fått til noe plasking med et badekar. Omtrent alt annet jeg kommer på skal vi derimot få til hos oss!
Ønsker du å teste Naardic, sjekk ut videobiblioteket med treningsøkter som du kan kjøre uten å være medlem. I tillegg kan du prøve tjenesten gratis i 14 dager før du bestemmer deg om det er noe for deg.