Mandager er neppe alles favorittdag. Men det kan faktisk være den dagen vi er mest motivert, skal vi tro en ny studie fra de kanadiske forskerne Mariya Davydenko og Johanna Peetz.
Denne konklusjonen kan virke både opplagt, men også overraskende og nokså irriterende. Spesielt hvis du selv leser dette på en litt grå og tung mandag.
Klokker og kalendere
Studien er publisert i mai-utgaven av fagtidskriftet Journal of Experimental Social Psychology. Forskerne har tatt for seg et tilsynelatende enkelt spørsmål: Har det noen effekt på motivasjonen om uken starter på en søndag eller en mandag?
I sin rapport henviser de til tidligere studier som viser at flere søker etter kosthold- og helserelaterte temaer på nett på mandager enn andre dager i uken. Det samme gjelder påmeldinger til røykesluttkurs.
Forklaringen på akkurat dette fenomenet handler om menneskets oppfatning av tid. Vi benytter oss av både klokker og kalendere for å hjelpe oss å holde styr på tiden. Begge delene er visuelle hjelpemidler som gjør det enklere å organisere livene våre og planlegge fremover.
Ny start-effekten
Samtidig har vi en tendens til å gruppere ulike hendelser i forhold til hverandre, for eksempel noe som skjer etter en ferie, en bursdag eller neste mandag.
På denne måten skaper vi mentale tidsrom i hodene våre. Begynnelsen på en slik ny tidsperiode forbindes gjerne også med noe positivt. Det er en slags ny start. Man tar avstand fra det man ikke har lyktes med tidligere og går på igjen med friskt mot.
Selv om dette ikke nødvendigvis er noe vi tenker over, kan nok de aller fleste av oss kjenne seg igjen.
Den vanligste mentale tidsperioden er uten tvil en ny uke. Da blir også ukestarten en dag man gjerne er ekstra motivert, eller i alle fall forberedt, på å ta fatt på oppgavene.
Kalenderjuks for økt motivasjon
Mens vi i Norge er vant til at uken starter på en mandag, er søndag ofte ukestart i amerikanske kalendere. Forskerne ønsket dermed å teste om dette hadde noe å si på motivasjonen til forsøkspersonene.
Deltakerne i studien ble bedt om å oppgi tre konkrete målsetninger eller oppgaver de ønsket å få til. De ble så spurt på litt ulike tidspunkter om de hadde foretatt seg noe for å komme i gang med disse og hvor motiverte de var.
Selv om mandagen generelt skåret noe høyere på motivasjons-indikatorene, kom forskerne frem også til en annen og interessant konklusjon.
Uavhengig av hvilken ukedag det var, var deltakerne mer motiverte og foretok seg mer for å nå sine målsetninger i starten av en ny uke.
Forskerne teoretiserer at en ny mental tidsperiode bidrar til at vi tenker fremover og blir dermed mer løsningsorienterte. De mener at man kan forsøke å utnytte denne tendensen ved å se på hver dag som en ny begynnelse. Kalenderfunksjonen i mange e-postklienter, der i blant Outlook, har allerede denne muligheten.
Samtidig advarer forskerne om at effekten vil mest sannsynlig forsvinne over tid. For man vil neppe greie å overbevise seg selv om at hver dag er starten på en helt ny og fantastisk epoke. Spesielt ikke hvis man forsøker på det en litt grå og tung mandag.
Tidsoptimisten er en spalte dedisert til alle oss som forsøker å gjøre det nesten umulige på altfor liten tid.