Jeg hater mobilen min av og til. Ikke selve den skralle aluminiumskroppen med nærmest permanente fettmerker på trykkskjermen, men min egen manglende evne til å la den være i fred. Det er et stadig nesten fysisk behov for å sjekke om det har skjedd noe. Jeg kan jo ha fått en e-post de siste 45 sekundene. Og var det ikke et eller annet jeg bare måtte google?
Skylda for denne avhengighet er nok delvis min, men noen av verdens største teknologiselskap bør også ha dårlig samvittighet. Facebook, Google og en rekke andre aktører, som står bak noen av de mest populære tjenestene vi bruker, optimaliserer disse kontinuerlig for at vi skal tilbringe mest mulig tid der.
Det er selvfølgelig ikke bare jeg som er svakvillig og lettpåvirkelig. Teknologiavhengighet er noe man har snakket stadig mer om de siste årene. Gjerne etterfulgt av mer eller mindre gjennomtenkte oppskrifter og råd om digital detox. Teknologiselskapene har også kommet på banen. Du kan for eksempel både få oversikt over og begrense hva du bruker tiden din på på mobilen.
Det siste tiltaket i rekken kommer fra Google. Selskapet lanserte for noen uker siden det de kaller for Digital Wellbeing Experiments. Dette er seks ulike apper som skal bidra til mer digital frakobling. Én av disse er Google Paper Phone. Rett og slett en app som lar deg skrive ut en papirversjon av telefonen din. Den brettbare papirboken skal inneholder det du trenger for å greie deg gjennom en hel dag. Det kan være møteoversikten den dagen, noen av de viktigste telefonnumrene og kartutsnitt slik at du skal kunne finne frem.
Det er vanskelig å se på dette som noe annet enn en gimmik. Et vakkert, lite papir-eksperiment som garantert appellerer til alle dem som finner sjelefred i fargeleggingsbøker for voksne. Avhengigheten vil derimot neppe forsvinne før selskapene gjør noe med algoritmene sine.
La oss samtidig stoppe opp litt, bare for å kjenne på ironien i det å lansere en app for å kurere den digitale abstinensen.