Generasjon Z betegner dem som er født på midten av 90-tallet eller senere. Dette er den første generasjonen som virkelig ikke vet hvordan det er å være uten internett, smarttelefoner og sosiale medier. De er såkalt digitalt innfødte og er nå i ferd med å innta arbeidslivet.
Vi andre har helt sikkert et og annet å lære fra Gen Z når det kommer til tilnærming og synet på teknologi. Den amerikanske teknologispaltisten Christopher Mims har oppsummert noen interessante poeng som er verdt å gjengi. Disse er basert på både forskning og hans egne erfaringer.
Generasjon Z skiller ikke mellom livet på nett og i den fysiske verden
En samtale kan starte på Snap og fortsette på Instagram. Diskusjonen kan forsette over en kaffe i lunsjen og plutselig også dukke opp som en meldingstråd på Vipps.
Kommunikasjonen som foregår på nett og i sosiale medier er i høyeste grad like reell og ekte som det som skjer ansikt til ansikt. Det å henge med vennene sine kan skje like så godt på nett som ved å møtes fysisk.
Det finnes ikke privatliv på nett
Alt som deles eller tilgjengeliggjøres digitalt kan også bli spredd, stjålet og misbrukt. En leveregel som gjør at mange i generasjon Z er forsiktige med hva de faktisk legger ut og hvilken informasjon de deler.
Det kan for eksempel gjelde å sjekke inn steder for å vise hvor man er. Et fysisk møte eller en telefonsamtale anses å være den tryggeste kommunikasjonsmåten da faren for at innholdet i samtalen blir spredd er mindre.
Instagram og Snap fremfor Facebook
90 prosent i aldersgruppen 18-29 år i Norge har profil på Facebook, ifølge Ipsos. Det å ha profil er likevel ikke det samme som at tjenesten blir hyppig brukt.
– Eneste grunnen til at min generasjon i det hele tatt finnes på Facebook er for at de andre generasjonene skal kunne se at vi fremdeles lever, kommenterer en 21-åring Christopher Mims har intervjuet.
Snapchat og Instagram er langt mer populære kommunikasjonskanaler for generasjon Z. Samtidig er mange veldig bevisst på hvordan de ønsker å fremstå på sosiale medier. Følgelig er det langt fra tilfeldig hva som legges ut. Innholdet er som oftest nøye utvalgt for å formidle et bestemt uttrykk eller oppfatning av hvem man er.
Bruker sosiale medier for å holde seg oppdatert på nyhetsbildet
Informasjon om de aller fleste store nyhetshendelsene dukker også opp i sosiale medier, og det nokså raskt. Generasjon Z, som alltid har hatt tilgang til sosiale medier, har derfor ikke hatt det samme behovet for å etablere vaner med å sjekke tradisjonelle nyhetsmedier.
Det gjør også at aktører som er flinke til å bruke disse sosiale kanalene får mye mer oppmerksomhet i denne målgruppe enn andre. Det kan gi en ubalansert fremstilling av verden.
I tillegg kan dette forsterkes av ekkokammer-effekten. Det vil si at man i stadig større grad blir eksponert for meninger og oppfatninger som allerede stemmer overens med det som gjelder i kretsen rundt seg. Kritiske eller motstridende stemmer og innspill kan nærmest automatisk bli filtrert vekk av sosiale medier-algoritmene.
Video er viktig, men ikke alt
Nettvideo med YouTube i spissen er én av de viktigste kanalene for generasjon Z. Ipsos-analyser viser at 46 prosent av unge menn i Norge i alderen 18-29 år er innom videotjenesten flere ganger om dagen.
I tillegg til å se på video, bruker også generasjonen levende bilder for å fortelle sin egen historie. Dette er en konsekvens av at det har blitt langt enklere og rimeligere å lage video selv. Alt kan gjøres direkte på mobilen.
Likevel har nok medieekspertene overdrevet betydningen av video. Noen tidligere fremtidsvisjoner kunne tyde på at alt innholdet fremover skulle helst konsumeres som levende bilder. Vi er altså ikke helt der i 2019. Det er mye som tyder på generasjon Z både kan og liker å lese, og at tekst er en viktig kommunikasjonsform.
Mener at teknologiskepsisen er overdrevet
En rekke undersøkelser de siste årene har forsøkt å kartlegge hvordan den økte teknologibruken påvirker både samfunnet og enkeltindivider. Funnene spriker i alle retninger, da for eksempel bruken av sosiale medier naturlig nok har både positive og negative sider.
Den kan også virke som generasjon Z er like splittet i sitt syn på det å kunne være tilkoblet og tilgjengelig hele tiden. På den ene siden er dette en viktig del av blant annet den sosiale interaksjonen med andre. Dette er også en mulighet til å uttrykke seg og vise hvem man er.
Samtidig er nok mange klare over at de bruker mye tid på sosiale medier og nett. Det gjør at man kan lure på om dette kan ha negative konsekvenser på for eksempel konsentrasjonen eller sosiale relasjoner.