Svært få TV-serier i nyere tid har hatt en like stor og engasjert fanskare som Game of Thrones. Den åttende og siste sesongen hadde premiere 15. april på HBO, halvannet år etter at den forrige sesongen ble sendt.
Både forfatter George R.R. Martin, som har skrevet bøkene serien er basert på, og serieskaperne har vært nådeløse med å ta livet av sentrale og tilsynelatende historiebærende karakterer. Derfor er det også knyttet stor spenning til hvem av de gjenværende karakterene som faktisk vil overleve de siste seks episodene.
Et forskningsprosjekt ved det tekniske universitet i München har dog tatt nerdingen et steg lenger enn de aller fleste, ifølge Mashable. De har laget egne Game of Thrones-algoritmer. Disse forsøker å forutsi sannsynligheten for at noen av de sentrale karakterene kommer seg mer eller mindre helskinnet gjennom den aller siste sesongen.
Finkjemmer Game of Thrones-universet
Algoritmene finkjemmer bøkene serien er basert på og ulike fan-genererte Wiki-sider som omhandler det rike persongalleriet.


Informasjonen som hentes inn og bearbeides omhandler hvilken familie de ulike karakterene tilhører, samt kjønn, alder og geografisk tilhørighet. I tillegg vurderes også de sosiale relasjonene – ekteskap, vennskap og politiske tilknytninger i det etterhvert kompliserte verdensbildet som presenteres.
Forskerne har også valgt å inkludere faktorer som popularitet hos seere og lesere. Dette gjør de blant annet ved å se på hvilke karakterer som har de mest besøkte Wiki-sidene på nett. Alle disse faktorene utgjør til sammen det prosjektet har valgt å kalle for Potential Likelihood of Death (PLOD).
På jerntronen sitter…
Her lener forskerne seg på en såkalt overlevelsesmodell, som du kanskje kjenner til fra medisin eller forsikring. En slik modell sier noe om sannsynligheten for at en gruppe mennesker med noen fellestrekk lever, og overlever en gitt tidsperiode.
I dette tilfellet har forskerne sett på sannsynligheten for å overleve drager, svik og kjipe slektninger i 20 år.
På toppen, eller kanskje heller godt plassert oppå jerntronen, finner du dragekvinnen selv, Daenerys Targaryen. Ifølge algoritmene har hun bare 0,9 prosent sannsynlighet for å dø i løpet av sesongen. Hun er etterfulgt av Tyrion Lannister (2,5 prosent), Varys (3,2), Samwell Tarly (3,3) og Jaime Lannister (4,0).
Listen som ingen vil toppe
I den andre av skalaen, de som neppe hadde fått forsikring med overlevelsesmodellen i bunn, befinner det seg flere medlemmer av Stark-familien.
Bronn, leiesoldaten og etterhvert ridderen, topper denne listen. Algoritmene viser at det er hele 93,5 prosent sannsynlighet for at han vil bli tatt av dage i løpet av denne sesongen.
Brødrene Gregor «The Mountain» Clegane og Sandor «The Hound» Clegane ligger på andre og femte plass på denne listen, med henholdsvis 80,3 og 47,5 prosent for å dø. Historikken tyder på at de neppe vil få en fredfull død, hvis de nå skulle være så uheldige.
Sansa Stark og Bran Stark inntar en tredje og en fjerde plass med 73,3 og 57,8 prosent.
Andre favoritter
Statistikken viser også at det er langt tryggere å være ei kvinne enn en mann i Westeros. 22 prosent av de mannlige karakterene som har blitt presentert gjennom sesongene er allerede døde. Det tilsvarende tallet for kvinner er 11 prosent.
På samme måte har de adelige en større fordel enn de uten prangende tittel og kjent familienavn. Følgende er sannsynligheten for dødsfall for noen av de andre sentrale karakterene:
- Tormund Giantsbane – 2 prosent
- Cersei Lannister – 5 prosent
- Jon Snow – 12 prosent
- Brienne of Tarth – 13 prosent
- Jorah Mormont – 28 prosent
Du kan se hele listen og nerde videre på prosjektets hjemmeside.
Belønner svik og nye allianser
Det er ikke første gang noen har konstruert en datamodell for å si noe hvem som overlever kampen om jerntronen i Westeros.
To forskere ved Macquarie University i Australia, én av dem norske Reidar P. Lystad, kortet ned ventetiden til den siste sesongen med å forsøke å regne seg frem til hvilke faktorer som fører til økt sjanse for overlevelse, ifølge Dagbladet.
Her viste det seg at karakterer som skifter allianse underveis i serien har størst sannsynlighet for å greie seg.
Hele forskningsrapporten, med det dysterpoetiske sitatet «Death is certain, the time is not» som tittel, finner du i Injury Epidemiology.
Hvem det er som får rett i sine antakelser, får vi først vite helt sikkert 20. mai i år da siste episode blir lagt ut.
Får du simpelthen ikke nok GoT-nerding, kan du følge forskeren Reidar P. Lystad på Twitter. Han lover å komme med høyst vitenskapelige utregninger av overlevelsessannsynligheten fortløpende gjennom denne aller siste sesongen.