Ferien er så vidt i gang, og selv om jeg sikkert hadde hatt godt av å ta fri også fra mobilen, sniker den seg som vanlig med på reise. Skal den først være med, kan den like så godt gjøre nytte for seg.
Jeg skal ikke kjede deg med de vanligste booking- og reiseguide-appene, for de kjenner du garantert til fra før. Her er derimot noen apper du kanskje ikke har testet tidligere, som kan være vel verdt å laste ned på feriemobilen.
Stjerneklart
«Åh, sjekk ut den store stjernen der! Det må jo være… Ehh… Lillebjørnen?» Omtrent så langt strekker mine stjernekunnskaper seg. Det er en typisk ting man vet og er nysgjerrig på som barn. Og som forsvinner ettersom vi, eller i alle fall jeg, blir voksne og glemmer å kikke opp.
Noe av det beste jeg vet som nettopp voksen er de lange, milde sommernettene med et glass rosevin i hånden. Neste gang jeg kikker opp og lurer på hva det er jeg ser der oppe, vet jeg derimot hvor jeg kan få svar. I alle fall når det gjelder astronomi.
Det har de siste årene kommet en rekke apper som hjelper deg å identifisere stjerner og stjernebilder. Bare pek mobilen mot himmelen og du får opp informasjon om det du ser. Du kan søke etter både stjerner og planeter, og få navigasjonshjelp til å identifisere hvor de ulike befinner seg, selv om de ikke alltid er synlige på nattehimmelen.
Appen SkyView Lite (Google og Apple) byr også på augmented reality (AR). Aktiver mobilkamera slik at du får opp stjernehimmelen på skjermen, så legger appen på flere lag med informasjon og animasjoner.
Star Walk 2 (Google og Apple) gjør det hele enda penere og bedre. I tillegg til faktainformasjon får du også myter og historier om de ulike stjernene eller planeter, og 3D-animasjoner som gjør det mer levende.
Her bør du derimot betale de tre dollarene det koster for fullversjonen. Gratisutgaven er nemlig så irriterende full av reklame at den er nærmest ubrukelig.


Spontanferie
Det er ikke alltid man greier eller gidder å planlegge en ferie. Er du i det eventyrlystne hjørnet eller trenger rett og slett litt reiseinspirasjon, kan du teste hvor som helst-søkene i appene Momondo eller Skyscanner.
Momondo (Google og Apple) kaller det for Anywhere Search. Her angir du hvilken flyplass du ønsker å reise fra, tidsrommet du har til disposisjon og et eventuelt budsjett. Du kan også legge til kategorier som strand eller golf, og om det skal være varmt eller kaldt dit du reiser. Dette vil gi en rekke forslag som kan bookes med noen få tastetrykk (og et lett-tilgjengelig kredittkort).
Skyscanner (Google og Apple) har en tilsvarende funksjon – Everywhere Search. Denne er litt mer bortgjemt og du må faktisk skrive inn «alle steder» under destinasjon når du søker. Her vil du få opp forslag til de rimeligste billettene innenfor tidsrommet du har valgt.
Skal du gjøre de store kuppene i begge disse tjenestene, er det lurt å være fleksibel på datoene. Velg en hel måned eller mer hvis du har mulighet.
Av og til stemmer dessverre ikke prisene som dukker opp i søket med de du får opp når du faktisk skal booke. Derfor kan det være greit å dobbeltsjekke prisene før du slipper jubelen løs og inviterer resten av slekta eller vennegjengen på superbillig ferie i sommer.


Superform
Vil du få unna noen treningsøkter i ferien uten å være avhengig av det kjipe treningsrommet på hotellet, finnes det noen gode app-alternativer. Her kan du trene hvor og når som helst, så lenge du har litt plass rundt deg.
Min favoritt er Alo Moves (Google og Apple), som byr på svært mange instruksjonsvideoer for alle ferdighetsnivåer. Utgangspunktet er yoga i alle sine former, men det er også ren og skjær styrketrening med kroppsvekt, høyintensitets intervalltrening, kondisjon og fleksibilitet.
Er du en av dem som tenker at yoga bare er kosetrening, se om du fremdeles synes det samme etter å ha testet ut én av disse 10-minutter lange programmene. Grusom stølhet nesten garantert de påfølgende dagene.
Husets Liverpool-supporter sverger derimot til Freeletics (Google og Apple). Vil du ha det tungt og effektivt, er dette appen for deg. Les mer om dette i et tidligere innlegg om årets beste treningsapper.


Send minner hjem
Selv om e-post har mer eller mindre tatt over for vanlig brevpost, er det fremdeles veldig hyggelig å få postkort. Hvem kan vel si nei til det sedvanlige utvalget av solnedganger, ærverdige slott og ruiner, og platte morsomheter trykket på solid, solfalmet papp?
Ønsker du derimot å bruke én av dine mobilbilder og sende denne som postkort direkte fra telefonen? TouchNote (Google og Apple) er én av appene som lar deg gjøre nettopp det.
Velg ett eller flere bilder, skrive en hyggelig tekst og fyll ut adressen, så er postkortet klart til å sendes. En fin ekstradetalj er å kunne legge på et lite kart som viser hvor du er i verden.
Leveringstiden er omkring 3-5 arbeidsdager nesten over hele verden. Du betaler 20-30 kroner per postkort inkludert frakt, litt avhengig av hvor postkortet skal.
Nå kan du sende to postkort gratis hvis du tegner et Premium-abonnement. Bare husk å avbestille det i tide hvis du ikke skal fortsette, eller så ender du opp med å bli fakturert 40 sure euro i årsgebyr. Alternativet er å kjøpe credits på nettsiden, som du så bruker i appen.


Sikker på tipsen
Reglene om hvem man skal tipse og hvor mye varierer over hele verden. Enkelte steder, der iblant USA, utgjør tipsen en vesentlig del av lønnen.
Å la være å legge igjen tips eller gi altfor lite kan da oppfattes som en fornærmelse og et tegn på at du er skikkelig misfornøyd med servicen.
GlobeTips (Apple) har samlet de viktigste tipsreglene for 249 land. Her får du en kalkulator som lar deg regne ut tipsen i lokal valuta. Denne hjelper deg også å finne frem til en korrekt sum hvis du ønsker å splitte regningen på flere.
Har du tips til apper og tjenester du ikke kan greie deg uten på reise? Del gjerne disse på Popteks Facebook-side.