Det er lenge siden emojier – alle disse smilefjesene, dansende kvinnene og de tre vise apene – var forbeholdt kids og den nerdete delen av nettsfæren. Selv om det fremdeles er noen som nekter å underkaste seg smiljefjes-tyranniet, slenger de fleste av oss inn noen bildetegn rett som det er.
Som med alt annet på nett som blir allemannseie lever også disse stemningsikonene et helt eget liv. Mange har fått dobbeltbetydninger, som er såpass etablerte at de aller fleste kjenner dem igjen.
Og hva passer vel bedre enn å bruke frukt og grønnsaker til å snakke om sex?
Eget visuelt språk
På grunn av sin utforming brukes nok både aubergin- og fersken-emojies ganske ofte til å beskrive noe helt annet enn hva du skal spise til middag.
I kombinasjon med andre bildeikoner, for eksempel en munn eller svettedråper, har dette blitt et eget språk som gjør det mulig å være skikkelig snuskete uten å skrive ett eneste ord.
Men nå ønsker Facebook altså å sette en stopper for det, ifølge FastCompany.
Selskapet har i det stille de siste månedene oppdatert sine retningslinjer for å hindre at plattformen brukes til å tilby eller oppfordre til seksuelle aktiviteter.
Som en del av dette påberoper Facebook seg også retten til å stoppe eller sensurere emojier som forekommer i seksuell kontekst. Det både på Facebook og Instagram, som førstnevnte eier.
Nå skal altså både algoritmene og moderatorene gjennomgå innhold på tidslinjer, så vel som private Messenger-meldinger på jakt etter nakenhet, tilbud og forespørsler om sex og seksuelle partnere. Straffen for å bryte disse retningslinjene er en utestengelse fra kontoen i en kortere eller lenger periode.
Emojier til besvær
Det er foreløpig usikkert hvor strengt Facebook går til verks her. Foreløpig er det tilsynelatende få brukere som har blitt rammet av akkurat dette.
Det er uansett ikke første gangen emojier skaper både hodebry og oppstyr. Én av de mest omstridte bildeikonene er uten tvil pistolen, som har i løpet av de siste årene blitt byttet ut med en vannpistol eller en tilsvarende tegneserieaktig versjon.
I 2015 ønsket de russiske myndighetene å stoppe bruken av bildeikoner som viser kjærlighet mellom personer av samme kjønn, i frykt for hvilke signaler dette vil sende til landets unge. Forslaget gikk ikke gjennom og de ulike teknologiselskapene slapp å sensurere en rekke ikoner.
Like bra gikk det derimot ikke med det taiwanske flagget, som blant annet Apple har fjernet fra menyen for brukere som befinner seg i Kina, Macao og Hongkong.
Så kan man selvfølgelig lure på hvorfor teknologiselskapene bare endrer litt på emojiene, slik at de slipper å skape så mange utilsiktede assosiasjoner.
Det tenkte også Apple for noen år siden, og presenterte et oppdatert og mer naturtro fersken-ikon, for å unngå alle rumpesammeligningene. Det ble derimot møtt av såpass stor motbør fra fersken-fansen at emojien fikk være i fred slik den var.
Og slik, mine venner, gikk det til at forskere, som vil grave i restene fra vår sivilisasjon om noen tusen år, vil klø seg i hodet over vårt rare forhold til utvalgte frukt og grønnsaker.