Det er uvirkelig å leve akkurat nå. Som en storforbruker av dystopisk sci-fi burde jeg sikkert vært bedre forberedt, men det går ikke an å forberede seg på krigstyper om børskrakk og knallrøde spredningstall som skyter i været.
Når stort sett alt er stengt og man skal holde seg vekk fra andre mennesker blir det en del hjemmesitting. Mens husets Liverpool-supporter og den langbente hunden holder på å gå på veggen og tilbringer tiden med å vindusjakte på nabolagets katter, kan jo dette også være en fin anledning til å lære seg noe nytt.
Les også: Treningsapper som får deg i form
Det kan være noe man alltid har hatt lyst til å kunne, men ikke hatt tid eller ro nok til å gjøre ellers. Nå er det også lov å prøve seg på noe man aldri trodde man skulle lære seg – synge, tegne eller lære koding – som et avbrekk fra det som skjer.
Her får du derfor en oversikt over gratis nettkurs og annen nettbasert undervisning.
Vet du om noe annet som burde være med på listen? Send en melding på Facebook eller en kjapp e-post og hjelp ut andre aktivitetsnødne hjemmesittere!
Fra kunst og musikk til koding og realfag
Udemy
Én av verdens største kursportaler har mer enn 150 000 tilgjengelige kurs innenfor en rekke kategorier – alt fra fotografi, design, dans og musikk til økonomi, IT- og forretningsutvikling. Omkring ti prosent av disse kursene er gratis. Her må du altså bruke litt tid på å finne frem til godbitene, men det er helt klart verdt det!
For å finne gratiskursene, velg en kategori i toppmenyen og bla deg ned til den grå boksen som lar deg filtrere innholdet. Her kan du velge «Free» for å få opp innholdet som ikke koster penger. Sjekk gjerne ut anmeldelsene før du starter. Disse sier mye om både kvaliteten og hva du kan forvente deg. Hva med for eksempel:
- Et fotografikurs eller Photoshop-kurs for nybegynnere
- Et lite sangkurs, en skikkelig innføring i koreansk matlaging eller animasjon
- Eller hva med rett og slett å finne seg sjæl, jobbe litt med forholdet eller bli bedre på å styre tiden (<- Rekk opp ei hånd alle som trenger dette 🙋🙋🙋)
Coursera
Tjenesten ble startet i 2012 av to professorer fra Stanford. Her kan du ta alt fra enkeltkurs til bachelor- og masterprogrammer fra noen av verdens mest kjente utdanningsinstutisjoner. Det sistnevnte er nok vel ambisiøst for de aller fleste av oss med noen timer å slå ihjel på kveldstid, men kvaliteten er uansett skyhøy!
Coursera har i skrivende stund nærmere 1900 gratiskurs – og -programmer du kan hive deg med på. Da kan du vanligvis se alt kursmaterialet og oppgavene. Vil du ha mer interaktivitet, som tilbakemeldinger på oppgavene, samt få et sertifikat som bekrefter at du har fullført, må du derimot betale. Hvorfor ikke bli bedre i:
- Engelsk i jobbsammenheng fra Georgia Tech (bl. a. korrekt språk i jobb-e-poster <3)
- Prosjektledelse og -styring fra University of California
- Grafisk design fra California Institute of the Arts
Skillshare
Skillshare har en mer kreativ tilnærming og tilbyr nærmere 24 000 kurs innen ulike kunsteriske uttrykksformer – musikk, design, fotografi, tekst og liknende.
Mye av dette har også et hyggelig og uforpliktende format – kortere videosnutter og kurs som varer i 20-120 minutter.
Nærmere 1700 av disse kursene er gratis. Nå får du også gratis Premium-abonnement med tilgang til alle kursene i 2 måneder uten noen ytterligere bindingstid. Sjekk ut:
- Lær å videoblogge og lage video med iPhone og iPad
- Fotokomposisjoner og moodboards
- Kokkeskillz: Kutt som en proff
edX
Nok et initiativ fra noen av verdens toppuniversiteter og -utdanningsinstitusjoner. Her får du mer enn 2500 ulike kurs og programmer. Det er gratis å følge disse og du kan se på video og få tilgang til oppgaver.
Til forskjell fra en del av de andre tjenestene, må du på edX i noen tilfeller vente på at kurset starter. Da følger du også det oppsatte løpet fremfor å ta kurset når du selv ønsker det.
Det er likevel nærmere 1700 såkalte Self-Paced kurs og programmer, som ligger klare til å konsumeres i akkurat det tempoet som passer deg.
Khan Academy
Dette er ett av de mest kjente tiltakene av sitt slag med gratis nettundervisning primært rettet mot barn og ungdom, fra 2 år og opp til høyere utdanning.
Her er det også mye interessant for oss voksne, enten fordi man ønsker å friske opp noen for lengst glemte kunnskaper eller lære noe man ikke fordypet seg i når man var yngre.
Nettakademiet har blant annet en solid del om data science og programmering.
Fender
Dette er en ordentlig godbit fra den legendariske gitar- og forsterker-produsenten Fender. Selskapet åpner nå opp sitt nettbaserte musikkakademi Fender Play gratis i 3 måneder. Lær å spille gitar, bass eller ukulele og klimpr deg gjennom noen av musikkhistoriens mest kjente og kjære låter.
Kode for livet
Er det én ting jeg angrer på, er at jeg aldri har lært å kode skikkelig. Nå har jeg jo faktisk sjansen.
Team Treehouse
Dette er en gammel favoritt, og jeg kan skrive under på at den passer for alle ferskinger som synes at kode bare ser rart og vanskelig ut.
Du kan velge å følge et oppsatt løp, som tar deg fra n00b til noen som i alle fall skjønner hvordan en mobilapp eller en nettside lages. Det er også fullt mulig å ta enkeltmoduler du synes virker spennende.
Undervisningen kombinerer korte videoforelesninger med interaktive oppgaver slik at du får testet ut kunnskapen. Tjenesten byr på 7 dagers gratis prøveperiode.
Du rekker uansett å komme et lite stykke på vei, og se om du eventuelt er villig til å betale 25 dollar i måneden videre (noe som plutselig er grusomt høyt med dagens dollarkurs).
Code Academy
Noe av det samme opplegget som Treehouse med ulike løp og enkeltkurs og -moduler. Her får du derimot 180 timer med undervisning gratis.
freeCodeCamp
FreeCodeCamp er som navnet indikerer helt gratis. Her kan du til og med ta seks ulike sertifiseringer. De lærde hevder at dette tar ca. 300 timer hvis du har ingen erfaring med koding fra før. Det er ca. 40 arbeidsdager, lønsj ikke inkludert.
Unity
Vil du prøve deg på å lage spill i 2D og 3D, tilbyr spillmotoren Unity nå gratis tilgang i 3 måneder til sin opplæring. Kursene er tilpasset ulike nivåer, også for alle oss som aldri har programmert før.
Digital markedsføring og nettanalyse
Jobber du i den digitale sfæren kan dette være en fin anledning i å investere noen timer i å lære mer om nettanalyse og de ulike verktøyene for digital markedsføring.
Google Analytics og Google Ads
Google har etterhvert bygget opp gode kursløp for å lære blant annet statistikkverktøyet Google Analytics og annonsering ved hjelp av Google Ads.
Det som tidligere het Academy for Ads har nå blitt Skillshop. Her kan du som før ta gratis sertifiseringer som viser at du behersker de ulike områdene.
Noen av kursløpene du kan ta:
- Analytics Academy som avsluttes med Google Analytics Individual Qualification-sertifiseringen
- Google Ads der du kan ta fem ulike sertifiseringer, inkludert video og søk
- YouTube som går gjennom blant annet forretningsmodellen, rettigheter og tips til innholdsproduksjon
Trenger du innføring i de mer avanserte Google-verktøyene, ligger de fremdeles i Analytics Academy. Ta en kikk på:
Annonsering med Facebook og Instagram
Facebook har et tilsvarende opplegg for sine annonseplattformer, om ikke like ryddig og strømlinjeformet satt opp.
LinkedIn Learning
Hele verdens CV-base har en litt annen tilnærming til opplæring. På LinkedIn Learning har selskapet åpnet opp for eksterne bidragsytere.
Tjenesten inneholder 15 000 kurs om ulike temaer – fra digital markedsføring og kreativ bruk av de ulike sosiale medier-plattformene til forretningsutvikling, teknologi og selvutvikling.
Nå kan du teste tjenesten gratis i én måned. Personlig synes jeg at LinkedIn Learning er vel rotete, men det er garantert noe gull å finne hvis du leter litt.
Yoast SEO Academy
Yoast er et kjent navn innen søkemotoroptimalisering eller SEO. Dette fagfeltet handler om synlighet i søkeresultatene i de ulike søkemotorene, ikke minst hvordan man kan oppnå de høyt ettertraktede øverste plasseringene i de organiske søkene.
I disse koronatider har selskapet laget en gratisversjon av sitt opplæringsopplegg – All-around SEO. Passer for nybegynnere og er spekket med konkrete tips og forslag til hva man kan gjøre selv på nettsidene. Anbefales!
Utdannet.no
Foretrekker du kursinnhold på norsk, har den norske kursportalen Utdannet.no flere gratis introkurs innen blant annet digital markedsføring og analyse. Se for eksempel:
- Kurs i digital markedsføring, som tar for seg det grunnleggende i Google Analytics, Google Adwords og markedsføring på Facebook
- Introkurs i Photoshop CS6
Adieu le passé
Eller farvel til skolefransken. Du kommer neppe til å lære deg et språk flytende ved å bruke en app eller en tjeneste noen minutter om dagen. Det kan likevel være en fin måte å stimulere hjemmesitterhjernen på og plukke opp noen imponerende gloser til den neste Facetime-chatten med vennegjengen, om ikke den neste reisen.
Duolingo
Dette er uten tvil den mest kjente språktjenesten og -appen. Denne har mange garantert allerede på mobilen, gjenglemt på én av de bakerste hjemskjerm-sidene etter den bilturen i Europa for noen år siden.
Velg mellom 23 ulike språk. Tjenesten og appen er helt gratis, så lenge du tåler å se noen annonser.
Memrise
Dette er en annen språktjeneste som også finnes som app. Du får tilgang til språkopplæring i 23 ulike språk, hvis jeg har telt riktig. I tillegg byr tjenesten på kunnskap og quizer innen en hel rekke andre temaer, blant annet kunst, historie og geografi.
Tjenesten er i utgangspunktet gratis i bruk, men med noen begrenset funksjonalitet. Hva med å prøve seg på:
- Tegnespråk
- Klingon eller morse
- Eller å lære seg å si «Jeg elsker deg» på 100 språk. For er det noe verden trenger akkurat nå er det mer kjærlighet.
Har du andre tips? Send en melding på Facebook eller en e-post!