Bildeling har tatt av både i Norge og internasjonalt de siste årene. Det er ikke så rart da det er praktisk å ha tilgang til bil når man trenger det uten å eie en selv. Men langt fra alle som leier en bil bruker den til å kjøre med.
Det har nemlig flere japanske bildelingsselskap oppdaget den siste tiden, ifølge avisen Ahasi Shimbun.
Bildeling i Japan
Orix og Times24 Co. er to ulike bildelingstjenester der brukerne enkelt kan leie et kjøretøy rundt om i Japan. Disse har til sammen nærmere 1,5 millioner registrerte brukere.
Allerede i fjor la begge selskapene merke til den samme tendensen. En viss prosentandel av bilene som blir leid ut, blir ikke kjørt i det hele tatt. Times24 Co. gjennomførte derfor en undersøkelse blant sine kunder.
Svarene som strømmet inn overrasket selskapet. Disse sier samtidig noe om boforholdene i de japanske storbyene.
Mikroleiligheter og høye boligpriser
Det viste seg at det slett ikke er uvanlig å leie en bil selv om man ikke har tenkt å reise av gårde. Bildelingskundene brukte rett og slett leiebilene for å få litt fred og privatliv.
Mange meldte ifra at de sov eller slappet av på parkeringsplassen. Andre trengte et sted å jobbe eller spise uforstyrret, eller til og med bare lade mobilen.
Det er ganske naturlig at dette dukker opp i et land som kan skilte med noen av verdens høyeste eiendomspriser. Det fører blant annet til at 60-70 prosent av befolkningen har et boareal per person på 25 kvadratmeter eller mindre, ifølge eiendomsbasen Real Estate Japan. Eller 15 tatamimatter, som er den vanlige japanske måten å måle boareal på. Det bygges også stadig flere mikroleiligheter – på 8-9 kvm (!).
En leiebil kan derfor være et velkomment avbrekk, både fra hjemmet og storbyen. Ikke minst er det en rimelig løsning, der bilen kan leies i 30 minutter for 30-40 kroner.
Lei en geit eller en venn
Bildeling er én av mange forgreininger av delings- eller plattformøkonomi som har gjort seg stadig mer gjeldende de siste 5-10 årene. Dette handler om digitale plattformer der både bedrifter og privatpersoner kan tilby sine produkter og tjenester.
Airbnb, Uber og Foodora er noen av de mest kjente internasjonale tjenestene. Det finnes også en hel haug med andre. Noen av disse spesialiserer på seg langt mer uvanlige områder:
- Rent a Goat (USA) og Leie Geit (Norge) tilbyr en naturlig måte å fjerne ugress, busker og kratt på. Med ja, du gjettet riktig, geiter
- Rent The Chicken (USA) lar deg derimot teste ut hvordan det er å ha kyllinger og høner før du eventuelt anskaffer egne
- Rent a Friend byr på venner du kan leie. De presiserer at dette ikke er en dating- eller eksortetjeneste, kun vennskap eller i alle fall en vennskapelig relasjon i den tiden du betaler for. Her finner du til og med venner til leie i Norge
- Rent a Crowd (Storbritannia) gjør det mulig å skaffe flere folk til et event eller en demonstrasjon. Så ekte som det må føles å ha innleide demonstranter
Uforutsette konsekvenser
Selv om mange av disse tjenestene har stort sett bare positive effekter for brukerne, dukker det også opp en del negative konsekvenser man ikke hadde forutsett.
Airbnb får for eksempel mye kritikk for å drive leieprisene opp på de mest populære destinasjonene slik at lokalbefolkningen ikke lenger har råd til å bo der. Forskerne er også usikre på om Uber og tilsvarende tjenester faktisk reduserer antall biler på veien, som man opprinnelig hadde tenkt.
I tillegg er det selvfølgelig en stor og uløst floke når det kommer til skattemessige forhold og andre juridiske anliggende. Det har blant annet ført til at Uber har trukket seg eller har blitt kastet ut fra en rekke land.
Den største motforestillingen mot noen av de mest brukte delingsplattformene, og en som er veldig berettiget, er likevel at en stor andel av pengene havner hos de som driver tjenestene fremfor brukerne.
Det blir derfor veldig spennende å se om den neste generasjonen delingstjenester faktisk tar alt dette innover seg. Bildeling, overbefolkede byer og alt.