Julaften er bare et par desember-ettermiddager unna. Du mangler fremdeles et par julegaver og føler deg egentlig bare motløs. I tillegg er det pandemi og mørkt ute på tredje året, og det å traske planløst rundt i butikker i regnet virker som en særdeles dårlig idé. Det frister mest å legge kinnet på stuebordet, kjenne smulene grave seg inn i den gustne huden og vegetere i håp om at ikke også 2021 blir avlyst.
Det er vanskelig å få gjort noe med pandemien og mørket, men jeg har noen tips til julegaver som er forhåpentligvis stas å gi bort. De fleste av oss har nok ting uansett, så hvorfor ikke gi noen en opplevelse eller i alle fall noe å finne på til neste år? Her er min liste med tjenester og abonnement som kan kjøpes rett fra sofaen.
Samtidig er jeg programforpliktet til å nevne at du også bør støtte lokalt ute- og kulturliv, for at vi i det hele tatt skal ha noe å gjøre når våren kommer. Så kjøp et gavekort på favorittrestauranten eller -puben – støtt de små, rare, hyggelige og umistelige stedene – og støtt kulturarbeidere! Heia Nam Fah, Dansens Hus og Det Andre Teatret!
For den treningsglade
2020 er året da hjemmetrening virkelig ble en greie, nokså ufrivillig for mange av oss. Det har de siste årene dukket opp svært mange ulike tjenester, av varierende kvalitet og utvalg. Dette er mine favoritter:
- Alomoves har lenge vært en fast følgesvenn, og kan by på flere tusen videoklasser med noen av verdens beste yogalærere. Det er med andre ord masse å velge mellom, uansett om du knapt greier å løfte hendene over hodet, er høygravid eller gjør enkelt en maksikanagasana før frokost (i så fall, respekt!). Nå får du 6 måneder for 60 dollar, drøye 500 kroner.
- Norske Naardic dukket tidligere i år og tilbyr gruppetimer med instruktør, der du også kan, hvis du vil, ha på kamera og få tilbakemeldinger underveis. Tjenesten er i stadig utvikling, og det dukker opp nye instruktører og timer hver uke. Det er kondisjon, core, kettlebells og kampsport, for å nevne noe av det du kan velge mellom. Erfarne og engasjerte instruktører gjør det de kan for å lage varierte og morsomme timer. Du får tre måneders medlemskap til 900 kroner.
- Zombies, Run! er knallgod underholdning og løpeapp i ett. Redd menneskeheten og kom i form. Hva mer kan man egentlig ønske seg? Appen skryter av å være verdens mest populære fitnessapp, og det er ikke uten grunn. Gå, jogg, stå på ski eller til og med sykle med zombieapokalypse på øret. Skaperne har også laget en egen app for de utrente, som skal få sånne som meg til å kunne løpe 5 km. Årsabonnement koster 35 dollar, omkring 300 kroner, og du må gi det som et Apple Store– eller Google Play-gavekort, som mottakeren selv bytter i abonnement inne i appen.
For den kunnskapstørste
Eller rett og slett for alle dem som kjeder seg. 2020 var året vi svømte i sirup og lurte på om vi hadde begynt å bli demente, som Aslak Sira Myhre så treffende beskrev i Dagsavisen. Én av måtene å bekjempe mental apati på er å lære nye ting.
- Kjenner du noen som kunne tenke seg å lære programmering, maskinlæring og data science eller bli skikkelig god i Photoshop og andre Adobe-produkter? Da kan Pluralsight være midt i blinken. Her får du mer enn 7 500 kurs med eksperthjelp, kodeoppgaver og tester. Du må ut med 87 dollar, rundt 750 kroner for tre måneder.
- Selv om det har vært skralt med reiser det siste halvåret, er det lov å håpe at dette tar seg opp til neste år. Gi bort et digitalt språkkurs til han eller hun som har lenge snakket om å pusse opp skolespansken eller har alltid drømt å lære seg mandarin. Rosetta Stone er én av de lengstlevende språktjenestene og desidert en av de mest omfattende når det kommer til innhold. Du kan gi bort et gavekort på et spesifikt språk i tre måneder for 35 dollar eller 300 kroner, eller et helt år med tilgang til alle de 25 språkene i tjenesten for rundt 100 dollar, i overkant av 850 kroner.
- Vil det å lære spille gitar, ta bilder eller bli bedre til å tegne glede noen rundt deg, har Udemy garantert et nettbasert kurs som passer. Tjenesten har nærmere 130 000 ulike kurs innenfor svært mange kategorier. Velg en hovedkategori i menyen og bla deg frem til det området som virker interessant. Udemy er selv flinke til å trekke frem spesielt gode kurs som får strålende tilbakemeldinger fra deltakerne. Inne på hvert enkelt kurs har du også mulighet til å kjøpe det i gave. Prisen varierer fra noen hundrelapper til 1500-2000 kroner, avhengig av tematikk og hvor omfattende kurspakken er.
For den film- og bokhungrige
Det mangler ikke på underholdningstjenester eller ting å se på og lese, men det handler heller om å finne noe som er verdt å bruke tiden på.
- Ah, alt det utvalget og fremdeles nesten umulig å bli enig om hva om man skal se på. Høres det kjent ut, er filmtjenesten Mubi et veldig godt alternativ. Et team med filmkuratorer velger ut én film hver dag, som abonnentene da kan se de neste 30 dagene. Det er alt fra de store klassikerne fra 50- og 60-tallet til moderne perler, dokumentarer og indiefilmer du ellers ikke ville ha oppdaget. Prisen er heller ikke så verst – 299 kroner for tre måneder eller 699 kroner for et helt år.
- Det er noe nesten magisk i å sjekke postkassen når man venter på at at noe spennende skal dukke opp. Magasinet Wired har i mange år vært helt i front når det gjelder å spå og dekke teknologisk utvikling og hvordan det hele påvirker oss. Nå kan du gi bort månedlig papirblad og digital tilgang i 1 år for 35 dollar, rundt 300 kroner.
- Mens de norske bokforlagene krangler om rettigheter og hvilke bøker du skal kunne høre hvor, er Amazons lydboktjeneste Audible et veldig enkelt og riktig valg for engelskspråklige lydbøker. Utvalget er svært stort. Flesteparten av lydbøkene kan også kombineres med ebøker, som gjør det mulig å bytte mellom å høre og lese hvis man foretrekker det. Du kan gi bort tre måneder og tre lydbøker i denne perioden for 45 dollar, i underkant av 400 kroner.