Jeg har alltid hatet å løpe. Misforstå meg rett. Selve tanken på å løpe, nærmest sveve over bakken med fjærlette skritt og uanstrengt spenst er veldig forlokkende.
Alltid ha treningssenteret med seg så lenge joggeskoene blir med i bagasjen. Friheten til å kunne kjøre en treningsøkt uansett hvor man er eller tiden på døgnet. Løpe sammen med den raske, langbente hunden. To skygger som glir mellom trærne i skogen. Vakkert, ikke sant?


Men jeg har aldri greid å komme over kneika. Mine opphøyde forestillinger om det å løpe blir raskt og brutalt knust av gravitasjonskraften.
Allerede etter et par hundre meter slutter det å være gøy å tenke på å lande på forfot. Musikken er for høy og tempoet feil, mens tiden, som vanligvis raser avgårde, bestemmer seg for å ta en pause.
Hunden traver med lette skritt ved siden av meg. Hun lurer garantert på hvorfor det går så sakte og om jeg må trampe så hardt. Det verste er at det hele bare er så forbanna kjedelig.
C25K
I god nyttårsforsett-ånd skal jeg likevel gi løping en ny sjanse. Jeg har lastet ned appen Couch to 5K, eller C25K. Denne lover at jeg skal både greie og gidde å løpe fem kilometer i løpet av åtte uker. Til gjengjeld må jeg forplikte meg til tre relativt lette ukentlige økter på 30-40 minutter hver.
Mer enn fem millioner mennesker skal ha gjennomført treningsopplegget før meg, ifølge tjenesten. Når mange av disse er helt utrente amerikanere, tenker jeg i mitt stille sitt at også jeg burde få det til uten større problemer.
Selve treningsopplegget er enkelt. Man varierer mellom å gå og jogge. Jogge- eller løpetiden økes ettersom ukene skrider frem. Fra 1 minutt om gangen i uke 1 til 30 minutter (!) i uke 9.
Er du godt i gang med joggingen, har selskapet bak C25K, Zen Lab Fitness, egne apper for både mil- og halvmaraton-opplegg. I tillegg kan du hive deg med på flere utfordringer, blant annet 100 push-ups eller 200 sit-ups på to måneder.
Les også: Disse CV-malene gjør at du garantert skiller deg ut i søknadsbunken
Treningsapper
Selv om jeg er en novise når det kommer til løping, har jeg de siste årene prøvd en rekke andre treningsapper. Målet har vært å finne gode tjenester, som fungerer hjemme og på reise uten behov for masse ekstrautstyr.
Jeg må innrømme at akkurat hjemmetrening har i mitt hodet lenge vært forbundet med noe kleint og ukult. Sikkert farget av aerobic-VHSer og TV-Shop-utstyr som lovet magemuskler og sprettrumpe nesten helt uten å trene.
Disse fordommene viste seg heldigvis ikke å stemme. Noen av appene er så bra at jeg vurderer å melde meg ut treningssenteret og bare trene hjemme.
Dette er mine favoritt-treningsapper det kan være vel verdt å sjekke ut i 2019:
Alo Moves


Det hele startet i 2013 under navnet Cody med videotreningsserier fra noen av Instagrams største yoga- og treningsprofiler. I fjor ble tjenesten kjøpt opp av yogaklesprodusenten Alo og omdøpt til Alo Moves.
I dag har tjenesten flere tusen treningsvideoer med nærmere 50 ulike lærere og instruktører. Nye serier og enkeltklasser legges ut hver uke.
Hovedvekten er, som du sikkert kan gjette, på ulike yogastiler. Det er også mye fokus på blant annet funksjonell styrke, som utføres med kroppsvekt, kondisjon, gjerne i form av høyintensitets intervalltrening (HIIT) og fleksibilitet. Du kan velge melom ulike vanskelighets- og intensitetsgrader. Det er også mulig å sortere treningsøktene etter hvor lenge disse varer.
Jeg liker spesielt godt at det er en mange gode programmer å velge mellom. Følger du en av disse vil du bli både sterkere og mer fleksibel.
Et tips, også til meg selv, er å svelge stoltheten og starte på nybegynnernivå hvis du vet med deg selv at du verken er spesielt myk eller atletisk.
Det er nemlig få ting som er mer demotiverende enn å oppdage allerede under oppvarmingen at det er ingen sjanse i havet for at kroppen noen gang vil kunne bøyes eller brettes som hos instruktøren på skjermen.
Alo Moves koster omkring 200 kroner i måneden. Mange av videoseriene har deler eller hele videoer liggende åpent slik at du kan teste om dette er noe for deg.
Sjekk for eksempel ut Dylan Wernans (Dylan <3) Beginner True Strength eller Kristin McGees Mat Pilates. Du kan gjerne også utfordre den som sier at yoga er for pusekatter og svake jenter til å se hvor sliten det faktisk går an å bli på 8 minutter og 36 sekunder med denne Power10-økten.
Freeletics Bodyweight


Den desiderte favoritten til mannen i huset, og hunden som insisterer på å bli med på de mest upassende tidspunktene i treningsøkten. Det er høyintensitetstrening på sitt beste, eller verste om du vil, og er både effektivt og skikkelig tungt.
Oppsettet er enkelt. Fortell appen hva du ønsker å få til, for eksempel å bygge muskler eller å gå ned i vekt, legg inn noe informasjon om deg selv og din treningserfaring og du får generert et treningsprogram.
Programmene har en varighet på 6-12 uker, avhengig av målsetningen, og utføres hjemme på stuegulvet ved hjelp av kroppsvekt. Øktene varer i 10-30 minutter. Alle øvelsene vises ved hjelp av korte instruksjonsvideoer.
Etter hver øvelse angir du om det var tungt eller lett, samt om du greide å utføre bevegelsen med tilstrekkelig teknikk. Basert på dine tilbakemeldinger blir programmet skreddersydd for akkurat deg.
Motiveres du av konkurranse kan du invitere med venner, se hva de trener og sammenligne og le av hverandres prestasjoner.
Vær klar over at dette krever en god porsjon selvdisiplin. Det er nok også en fordel å like å pine seg selv. For noen av øktene er grusomt tunge. Det er gjerne også da hunden blander seg inn og vil leke med den svette og pesende skrotten på gulvet.
I skrivende stund må du ut omkring 80 kroner i måneden for Freeletics Bodyweight hvis du binder deg for tre måneder. Da får du også tilgang til tilsvarende opplegg for løping og styrketrening med vekter, henholdsvis Run og Gym, som kan lastes ned separat.
Zombies, Run!


Hadde all trening vært så gøy, hadde også flere av oss garantert vært langt bedre trent. Zombies, Run! er i korte trekk et spill som kan forvandle selv den korte gåturen til butikken til en postapokalyptisk overlevelsestokt.
Du er løper nummer fem og menneskeheten er helt avhengig av deg for å overleve. Nå er du på oppdrag for å samle inn nødvendig utstyr og proviant. Samtidig må du unngå de blodtørstige zombiene. Historien utfolder seg inne i hodetelefonen mens du går eller jogger. Plutselig kommer zombieangrepet og du er nødt til å sette opp farten og løpe for livet.
Akkurat som med Pokémon Go bidrar historiefortellingen og spillelementene til at det blir mye morsommere å bevege på seg. Zombiene som peser og stønner på øret er en fin motivasjon for å gi litt ekstra, selv for oss som traver urent avgårde.
Det er langt fra så skummelt som det kan høres ut som. Spesielt skvetne sjeler bør kanskje likevel vurdere å slå av zombiejakt-modusen på de ensomme kveldsturene i mørket.
Spillet har ellers kommet med flere oppdateringer, eller sesonger, siden det ble lansert i 2012. Forfatteren Margaret Atwood, som står bak HBO-suksessen The Handmaid’s Tale, er én av etterhvert mange bidragsytere til selve historien.
De fire-fem første oppdragene er gratis. Vil du fortsette å løpe med zombier, må du ut med omkring 25 kroner i måneden. Da får du også tilgang til flere ulike treningsopplegg, blant annet intervalltrening.
Flere alternativer
Det er ellers svært mange andre treningstjenester og -apper å velge mellom. Ta en kikk på noen av disse:
- Keelo: Sett sammen egne programmer der du kombinerer kroppsvekt-trening med løping og vekter. Pluss for å kunne velge hvilket utstyr du har tilgjengelig og angi hvor mye tid du har til rådighet. Kan dog virke noe rotete.
- Sworkit: Simply Work It er en storfavoritt i USA. Mange ulike programmer og typer trening å velge mellom. Appen har mye smart funksjonalitet og flere muligheter for personlige tilpasninger.
- The Johnson & Johnson Official 7 Minute Workout: Du får akkurat det navnet lover. Daglige tøy og bøy-øvelser som er unnagjort på 7 minutter. Ikke forvent et avansert opplegg, men appen er til gjengjeld helt gratis.
- Obé: Our Body Electric er 80-tallet på syre. En gavepakke for alle som elsker pastellfarger. Her får du stueaerobic med rumpespark og kneløft i sin reneste form, servert av overentusiastiske og erkeamerikanske instruktører.