Sommerferien er nå over for de aller fleste. For min egen del er det såpass lenge siden at jeg allerede har glemt hvordan det er å være ute midt på dagen bare for å samle fregner på nesen.
Bankkortet mitt melder derimot fremdeles at det er nokså ferieslitent, og oppfordrer til måtehold ved upassende anledninger. Det går hardest utover kkk-budsjettet (kaffe, kjole og kultur, i prisstigende rekkefølge).


Jeg er dermed superglad for at det finnes flere gode tjenester som gir både mat- og kulturopplevelser til en langt billigere penge. Det krever bare at man kan være litt spontan og kaste seg rundt på relativt kort varsel.
Det beste med det hele – det kan veldig godt hende at du oppdager et nytt favorittspisested. Eller får en kulturopplevelse du vil huske resten av livet, som du ellers ikke ville ha oppsøkt.
Last Call
Last Call-appen gir kulturinstitusjoner mulighet til å tilby usolgte billetter til en rabattert pris. Etter å ha lastet ned appen vil du få pushvarsler når det legges ut billetter i ditt nærområde.


Tjenesten selv anbefaler at billettene legges ut maks. fire timer før arrangementet starter. Akkurat dette ser ut til å variere noe, fra noen dager til noen timer før det hele skal starte. Billettene er uansett rabattert med 20-60 prosent, og du kjøper disse direkte i appen.
Flere enn 100 arrangører har slengt seg med på denne satsingen så langt. Hovedtyngden er naturlig nok i Oslo, men du får også tak i billetter til ting som skjer både på Østlandet og i Bergen. Trondheim og resten av Norge skal komme etter i løpet av året, ifølge Kreativt Forum.
Jeg synes vanligvis at pushvarsler er skikkelig irriterende. I nettopp dette tilfellet er det derimot veldig nyttig, og fungerer som et nødvendig dytt til å finne på noe en trøtt tirsdag ettermiddag.
Vi hovedstadsmennesker er ganske bortskjemte på kulturopplevelsen, og appen har flust av ting å finne på i Oslo. De siste dagene er det for eksempel lagt ut billetter til flere forestillinger på Det Norske Teatret. Du kan også se en rekke filmer med 40 prosent rabatt på Odeon kino, eller besøke stand-up på Josefines eller Latter. Det dukker til og med opp en og annen forestilling på Dansens Hus! Jeg elsker Dansens hus!
Too good to go
Å spare penger og hjelpe miljøet samtidig er en uslåelige kombo. Too good to to-tjenesten ønsker å redusere matsvinn ved å hjelpe serveringssteder med å selge unna restematen som blir igjen.
Ifølge tjenesten kaster vi i Norge 385 000 tonn med mat, i året. Det tilsvarer hver åttende handlepose. Helt utrolig å tenke på.


Jeg lastet ned appen da den ble lansert for noen år siden. Etter noen forsøk der jeg ikke fant noen steder i nærheten, ble den bare liggende gjenglemt et eller annet sted på telefonen. Helt til jeg for noen dager siden tilfeldigvis så noen hente en Too good to go-pose på den lokale Åpent Bakeri-kafeen på Holtet (som ikke er akkurat verdens navle).
Tjenesten har vist seg å ha vokst jevnt og trutt de siste årene. Nå er nærmere 1500 serveringssteder over hele landet med på dette. I tillegg til restauranter og kafeer, har også enkelte bensinstasjoner, matbutikker og hoteller hevet seg med.
De fleste stedene tilbyr en såkalt forundringspakke til 25-40 kroner. Her får du de bakevarene, sandwichene og annen ferskvare som er igjen på slutten av arbeidsdagen. Flere av hotellene byr derimot på restmat fra sine frokost- og middagsbuffeer, mens spisestedene serverer en middagsporsjon til 40-60 kroner.
Du betaler direkte i appen og maten må hentes på et bestemt tidspunkt, vanligvis 30-60 minutter før stedet stenger. De fleste tilbudene legges ut relativt tidlig om morgenen. De mest populære stedene, som ligger sentralt, ser også ut til å bli utsolgt for disse forundringspakkene ganske raskt, da det er et begrenset antall som legges ut.
Dinside gjorde en grundig test av tjenesten i 2017, og konkluderte blant annet med at «Maten vi fikk var alt fra veldig bra, og fristet til gjentakelse – til temmelig stusslig». Jeg har ikke opplevd det veldig stusselige, men ellers stemmer dette godt overens med mine egne erfaringer.
Du får alltid mer enn det du betaler for, men kvaliteten og mengden varierer ettersom hva som er tilgjengelig. Det er aldri rykende ferskt, men heller ikke så tørt eller gammelt at det er uspiselig.
Livly


Dette er et rimelig nytt bekjentskap da Livly ble lansert tidligere i år. Konseptet er enkelt, 2 for 1 på restaurant, inspirert av tilsvarende tjenester rundt om i verden. Livly er i skrivende stund bare tilgjengelig i Oslo.
Poenget med appen, og for spisestedene som er med på dette, er å gi folk et økonomisk incentiv for å komme seg ut og teste nye ting. Ifølge et intervju som gründerne ga til Shifter tidligere i år, har 30 spisesteder allerede blitt med på opplegget.
Jeg får i dag opp et tjuetalls steder med tilgjengelige tilbud. De aller fleste kjører et opplegg der du kjøper én hovedrett og får da én gratis. Det er et variert utvalg spisesteder og kjøkken som er med. Alt fra Torggata-favoritten Tommi´s Burger til indisk og paris chic på Løkka på henholdsvis Riwaj og Crêperie de Mari.
Du vil neppe finne de aller nyeste og hotteste restaurantene her, for de trenger gjerne ikke den oppmerksomheten. Det er helt greit, for Oslo har etterhvert fått så mange ulike spisesteder at det er vanskelig både å ha oversikt og å velge. Her får du litt hjelp til å bestemme deg, og kan være snillere med lommeboka samtidig.
Bookatable
Rabatterte måltider er i utgangspunktet ikke hovedpoenget med Bookatable-nettsiden, men de har forbausende ofte gode tilbud på 2- og 3-retters menyer på veldig respektable restauranter.
I utgangspunktet må du da nøye da med forhåndsvalgte retter. Som en som ikke spiser fisk (veldig barnslig, jeg vet) har jeg likevel uten problemer som oftest fått byttet ut fisk- og sjømatretter med tilsvarende vegetar- eller kjøtt-alternativer. Det lønner seg dog å ringe eller sende en e-post i forkant for å sjekke om det er faktisk mulig.
Det som gjør Bookatable så nyttig, er likevel muligheten til å finne et ledig bord. Selv om jeg for lengst burde ha lært, blir jeg fremdeles overrasket hver gang jeg oppdager at lille Oslo har blitt en by der man må booke bord for å spise anstendig en fredag eller en lørdag.
Her får du altså oversikt over svært mange spisesteder, og kan med få tastetrykk sjekke hva som er ledig og bestille.
Let’s deal
Let’s deal bør også nevnes, om med noe forbehold. Tjenesten, og tilbudene har blitt noe mer renhårig etter at Schibsted kjøpte opp selskapet i 2010, men du blir fremdeles møtt av veldig mye tja… forskjellig. Det er garantert mange gode tilbud gjemt rundt omkring her, blant annet en del restaurantdeals som ser bra ut.
Mulig jeg er bare fordomsfull, men jeg greier av en eller annen grunn ikke å fremkalle den sedvanlige begeistringen for akkurat denne plattformen.
Sorry, Schibsted, men det er et eller annet med blandingen av kosmetiske injeksjoner utført av frisører, barberblader på tilbud og litt uforståelige teknologiske innretning rett fra Alibaba.com og Kina som gjør det hele noe mindre troverdig.
Les også: Skal du handle på nett bør du teste ut disse smarte rabattkode-hjelperne