Rynkete fjes har dominert sosiale medier de siste dagene, etter at appen med det treffende navnet FaceApp har tatt helt av både i Norge og internasjonalt.
Har du gått lei av grått hår og ansiktsfurer, kan du heller teste ut følgende for morgendagens look du jour. Du kan nemlig finne ut hvordan du kunne ha sett ut hvis noen av de største kunstnerne fra de siste 500 årene malte eller tegnet ditt portrett.
Forskningsprosjekt
Forskerne ved MIT-IBM Watson AI Lab i USA har trent opp en avansert kunstig intelligens-modell til å omskape fotografier av ansikter til portretter, som følger i de kunstneriske sporene og tradisjonene til noen av de meste kjente kunstnerne i historien.
Prosjektet har fått navnet AI Portraits Ars. Forskerne har benyttet 45 000 portretter for å trene opp AI-en. Den har fått bryne seg på kunstnere som Rembrandt, Caravaggio og Titian.
Det interessante nå er at resultatet er omtrent like uforutsigbart for dem som programmerte AI-en som for oss som laster opp et bilde. Kunstig intelligens-modellen bestemmer selv hvilken stilart den skal velge, basert på blant annet ansiktsuttrykket og bakgrunnen.
Den endrer også nokså fritt på ansiktstrekkene i tråd med det valgte uttrykket. Du vil for eksempel oppleve at den forandrer ansiktsformen og forstørrer eller fremhever nesen.
Smilefjes
Forskerne trekker frem et annet overraskende funn, som du også vil garantert oppdage hvis du laster opp et bilde med et tydelig og bredt smil. AI-en visker nemlig bort stort sett alle smilene og glisene den får servert.
For man smilte rett og slett ikke når man ble avbildet tidligere. Det har flere årsaker, blant annet at portrett-tradisjonen tok utgangspunkt i et alvorlig og seriøst uttrykk. Smil var gjerne forbeholdt barn. Et bredt smil på en voksen kunne bevisst brukes for å symbolisere en lavere sosial klasse eller rett og slett lavere intelligens.
En annen og langt mer praktisk årsak til manglende smil at det tar mange timer å male et portrett. Det er krevende å holde et smil så lenge, og de fleste valgte derfor et mer nøytralt uttrykk. Du kan se et veldig godt eksempel på akkurat dette i et tidligere innlegg som sammenligner bilder over 100 år.
Sletter bildene etter bruk
Har du fått med deg FaceApp, har du sikkert også fått med kontroversen rundt de heller tvilsomme brukervilkårene.
Forskerne bak AI Portraits Ars understreker derimot at bildet du laster opp bare brukes til å generere portrettet. Etter det slettes det umiddelbart fra deres servere. MIT er én av USAs mest anerkjente utdanningsinstitusjoner, så det er nok ganske trygt å teste dette selv.
Jeg tipper at de historiske portrettene neppe blir en like stor farsott som pensjonist-bildene. Rett og slett fordi man som oftest ikke lenger ligner på seg selv.
Uansett er dette en morsom greie å teste. Ikke minst da det gir en liten forsmak på hva kunstig intelligens vil være i stand til i løpet av noen få år.

