Rekrutterere bruker i snitt seks korte sekunder på å vurdere hver enkelt CV, skal vi tro en amerikansk undersøkelse fra 2012.

Selv om norske arbeidsgivere er noe mer tålmodige må du uansett evne å skille deg ut i søknadsbunken og sørge for at din søknad faktisk blir lest.

CV-mal

Her finnes det heldigvis et lurt knep som altfor få benytter seg av i dag.

Det er nettbaserte CV-maler med ferdig oppsatt design og grafiske elementer du enkelt kan bruke uten å ha noen designkompetanse eller spesialprogramvare.

Ikke et vondt ord om Aftenpostens CV-mal.

Opp gjennom årene har denne reddet utallige stressede sjeler i de knappe timene før søknadsfristen går ut (rekker opp ei hånd). Men det finnes langt bedre måter å løse dette på.

Les også: Derfor bør du sjekke om andre har tilgang til din Instagram-konto

CV-hjelp på nett

Illustrasjon bitmoji frustrert kvinne skriver CV

Kvinne, frustrert. 2 minutter før søknadsfristen går ut.

Det har etterhvert kommet svært mange CV-tjenester på nett. Jeg har testet noen titalls slike CV-maler slik at du unngår å kaste bort tid på det som ikke fungerer.

De beste verktøyene, og de er det få av i denne hurven, bidrar til at i alle fall denne delen av jobbsøkerprosessen forløper raskt og smertefritt.

Ikke minst, du får en oversiktlig og stram CV som blir lagt merke til.

I tillegg kan du la deg inspirere av mange eksempler på gode CVer og søknader innenfor ulike bransjer og stillingstyper. Vel og merke hvis du skal skrive en søknad på engelsk.

Må fungere på norsk

Den største utfordringen med disse tjenestene er nettopp det at de først og fremst er tilpasset engelskspråklige brukere.

Selve navnene på disse kategoriene er også på engelsk, og du er nødt til å kunne endre dette for at det skal fungere i Norge. Hvis ikke, får du en CV full av engelske ord og overskrifter som neppe imponerer noen fremtidige arbeidsgivere.

Det betyr at oppsettet, hvilke kategorier eller temaer som er med, tar utgangspunkt i det amerikanske arbeidsmarkedet. Du ender derfor fort opp med veldig unorske opplysninger som «Forventet lønn».

VisualCV  (annonselenke*)

Det er på akkurat dette punktet de aller fleste tjenestene faller gjennom.

Heldigvis finnes det noen hederlige unntak. Ta en kikk på disse gode CV-hjelperne:

Eksempel CV tjeneste VisualCVKanadiske VisualCV har holdt på siden 2007 og er en tjeneste mange forsøker å kopiere, uten å være i nærheten av å lykkes så godt.

Dette er en absolutt favoritt og en livredder de siste årene, verdt hver eneste krone abonnementet har kostet.

Første gangen du bruker tjenesten går det med et par ekstra minutter til å oversette de engelske overskriftene til norsk. Etter det bytter du sømløst mellom de ulike malene og oppsettene.

Det er 21 ulike maler å velge mellom. Disse er enkle og fleksible i bruk. Resultatet blir ryddig og profesjonelt. Vil du vise frem arbeid du har gjort, kan du med et tastetrykk sette opp portfolio. Her laster du opp bilder og videoklipp og deler dokumenter som PDF og PowerPoint.

Når du er fornøyd med CVen og søknaden laster du dette ned som en PDF eller publiserer og deler som en nettside. Noen av malene kan også lastes ned som et Word-dokument, via Google Drive. Da kan du fortsette redigeringen i Word, Pages eller tilsvarende uten å behøve å være på nett.

Nettsiden byr ellers på svært mye nyttig informasjon og ressurser for jobbsøkere. Du kan blant annet lese og gjenbruke nærmere 10 000 CVer og søknader fra ulike bransjer og yrker.

Alt dette er helt gull for oss som ikke er så vant til å skrive CV og søknad på engelsk.

Tre av de enkleste malene er gratis å bruke. Du må ellers ut med ca. 150 kroner i måneden hvis du velger et månedsabonnement og omkring 100 kroner i måneden hvis du betaler for tre måneder med en gang.

Det fine her er at du har full tilgang til alle dine søknader og CVer etter at abonnementet har gått ut.

Du kan fritt redigere, bytte til andre maler og laste ned. Det eneste du ikke får lov til er å opprette helt nye dokumenter uten å ha et gyldig abonnement.

Kickresume (annonselenke*)

Eksempel CV tjeneste KickresumeDenne tjenesten er nokså lik VisualCV når det kommer til funksjonalitet og fremstår som en litt yngre og sprekere utgave.

Velg mellom nærmere 50 maler, som resulterer i en PDF du kan laste ned eller en nettside du deler med potensielle arbeidsgivere.

Også her får du tilgang til en kunnskapsbank med mange råd og tips.

Du kan bla gjennom omkring 300 CVer og søknader og se hvilke jobber personene bak faktisk endte opp med å få.

Trenger du inspirasjon underveis i CV-utfyllingen kan du søke i nærmere 20 000 engelske fraser og tekst-snutter basert på hvilken type jobb du søker.

Du får fire enkle maler å leke deg med uten å betale. Et abonnement koster ca. 125 kroner per måned eller omkring 400 kroner hvis du velger å betale for et helt år med en gang.

For ytterligere 250 kroner vil en korrekturleser se over CVen og søknaden din, men igjen bare på engelsk.

Selskapet oppfordrer deg også til å teste ut noen enkle minispill. Disse skal kartlegge dine personlighetstrekk og -egenskaper, som kan så inkluderes i CVen.

Dette fremstår dog mest som en gimmick og er en strålende måte å få brukt opp litt tid når man egentlig burde ha jobbet med den hersens CVen. 

CakeResume

En enkel tjeneste som lar deg pusle sammen en CV ved hjelp av bokser med ulike kategorier og utforminger. Disse boksene kan du flytte og endre på akkurat som du vil.

Velg så om CVen skal lastes som PDF eller bli til en nettside som presenterer deg og ditt arbeid.

Akkurat som de to andre tjenestene, har også CakeResume en blogg med tips som skal hjelpe deg i gang.

Mye av funksjonaliteten her er gratis. Du må ellers ut med omkring 75 kroner i måneden for å få tilgang til alle boksene og for å kunne lagre mer enn ett CV-utkast.

Eksempel CV tjeneste CakeResume

Noen forbehold

  • Det finnes utallige CV-maler til Word du både kan laste ned gratis og kjøpe. Den største ulempene med disse sammenliknet med tjenestene beskrevet over er at du må fylle ut opplysninger på nytt for hver nye mal du benytter.
  • Er du god i Photoshop eller tilsvarende verktøy kan du enkelt lage forseggjorte CVer selv. For oss andre lønner det seg derimot å få litt hjelp. Det er ikke verdt å bruke tid på noe som sjeldent ender opp med å se bra nok ut.
  • Søker du jobb i det offentlige i Norge foregår prosessen via portaler som Jobbnorge. Her må all informasjon legges inn i dette verktøyet, så det er liten vits å bruke tid på å jazze opp CVen.

Pass på

Søker du etter «CV mal» eller «CV template» får du opp flere tilsynelatende norskspråklige tjenester.

Flesteparten av disse viser seg derimot å være dårlige oversatte kopier av engelske verktøy, med engelske overskrifter i CVen du ikke får gjort noe med.

En del andre CV-tjenester opererer dessverre også med heller tvilsomme betalingsmodeller.

De lokker deg inn på litt ulikt vis, men lar være å fortelle at du må betale for å laste ned CVen du har brukt en del tid på å lage.

Enkelte tilbyr også en lav inngangspris, i håp om at du glemmer å avbestille i tide og ryker på 500-1000 kroner i et årsabonnement.

Kommer du over andre tjenester sørg for å sjekke følgende før du kaster bort verdifull tid:

  • Kan du oversette overskrifter/navn på kategorier?
  • Er det mulig å flytte på, legge til og slette ulike kategorier?
  • Hva koster det å bruke tjenesten?
  • Hva skjer med dine CVer og søknader etter at abonnementet går ut?

Spør gjerne om råd i kommentarfeltet, så skal du få svar!

* Artikkelen inneholder annonselenker. Ved kjøp av et abonnement via disse kan det tilfalle en provisjon til bloggforfatteren. Pengene settes inn på sparekonto i håp om å kunne kjøpe en Krone-Is neste sommer.